Ciasto weslne jest koniecznością. Warto jednak zastanowić się nad ilością zamawianych wypieków, gdyż na weselu słodkości nie są w centrum zainteresowania.
Niektóre pary planują czasem rozdać ciasto gościom po weselu, wtedy to warto zamówić odpowiednią dużą ilość, aby nikt nie czuł się zapomniany.
Wesele to nie tylko ciasto, miłym zaskoczeniem dla gości będą babeczki, pralinki lub owocowe desery, które można ustawić na osobnym bufecie.
Ciasto:
5 jajek,
100g cukru,
60g mąki pszennej,
60g mąki ziemniaczanej,
szczypta soli,
2 lub więcej łyżek zmielonej kawy.
Krem:
3 żółtka,
500g serka maskarpone,
4 łyżeczki żelatyny,
250 ml likieru mokka lub amaretto,
125g makaroników lub kokosanek,
polewa czekoladowa.
Ubić pianę z białek. Żółtka ubić na parze z cukrem i solą, dodać obie mąki, kawę i na końcu pianę z białek. Upiec ciasto w piekarniku ok. 180 st C.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku, ostudzić. Ubić pianę z żółtek, wymieszać z żelatyną i serkiem. Makaroniki pokruszyć,
namoczyć w likierze i dodać do masy serowej. Wstawić do lodówki na ok. 20 min.
Ciasto przekroić na 3 części, nasączyć likierem, posmarować cieniutką warstwą polewy i przełożyć kremem. Resztą kremu wysmarować
wierzch i boki. Polać polewą i udekorować makaronikami.
40 dag mąki pszennej,
25 dag cukru pudru,
25 dag margaryny (masło Vita - 1 opakowanie),
2 jaja,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa serowa:
1 kg białego sera (tłusty lub chudy),
15 dag masła (może być 3/4 masła Vita),
4 jaja,
50 dag cukru (2 szkl.),
10 dag rodzynek (skórka pomarańczowa w cukrze),
Masa makowa :
1 kg maku,
50 dkg cukru pudru,
2 jajka,
10 łyżek miodu,
olejek migdałowy,
2 łyżki masła.
Przygotować ciasto:
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać do masy jaja i mąkę z proszkim do pieczenia (mąkę i proszek przesiać przez drobne sitko) - wymieszać. Wyrobić ciasto i odstawić, aby odpoczęło.
Przygotować masę serową :
Białka ubić na sztywną pianę.
Ser z masłem i cukrem zemleć, dodać żółtka, olejek waniliowy - dokładnie wymieszać !
Przygotować masę makową :
Mak zaparzyć , przelać zimna wodą i odcedzić. Zemleć mak z cukrem pudrem, dodać jaja, rozpuszczony miód, olejek migdałowy oraz rozpuszczone masło . Całość dokładnie wymieszać .
Ciasto podzielić na 2 części.
Jedną część rozwałkować i ułożyć na dnie tortownicy lub foremki. Na cieście rozsmarować masę makową, wyrównać .
Na to rozsmarować masę serową i znów wyrównać. Drugą część ciasta cienko rozwałkować, pociąć na paski szer. 1 cm. Paski ułożyć na masie serowej w kratkę .
Posmarować rozmieszanymi z wodą lub z mlekiem jajkami.
Wstawić do gorącego piekarnika.
Piec w temp. ok. 160 stopni C. przez 50 - 60 minut.
4 jajka
3 szklanki mąki
3/4 kostki margaryny
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg jabłek
Ze składników zagnieść ciasto jak na kruche - podzielić na dwie czĂŞści. BlachĂŞ do ciasta wysmarować tłuszczem.
Połową ciasta wyłożyć blachĂŞ, a na wierzch położyć starte jabłka ( posypać cynamonem i cukrem). Wszystko przykryć drugą połową ciasta.
Jabłecznik wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec ok. 40 minut na złoty kolor.
Musisz się zalogować, by móc napisać komentarz.